Ontwikkel je motivatie in 7 stappen

Motivatie komt niet zomaar aanwaaien, hoewel we daar soms wel op wachten. ‘Ik heb de motivatie nog niet.’, hoor ik vaak. En: ‘Als ik geld heb, dan…’, of: ‘Ik moet eerst even tijd vinden voor…’ Genoeg redenen om het niet te doen!

Als je echt passie hebt en echt wil, dan weet je dat elke minuut die je kan besteden telt. Vijf minuten per dag besteden levert je meer dan 30 uur op in een jaar. Ze zeggen wel eens: ‘Waar een wil is, is een weg!’. Juist door kleine stappen, openen zich nieuwe wegen en ideeën. Beeld je eens in: alles wat je ziet is ooit met een gedachte begonnen. Wat klein is wordt groter en groter wanneer je het aandacht geeft. Wanneer er urgentie is, wordt de druk zo groot dat je niet meer anders kan. Er is geen weg meer terug en je gaat er sowieso voor. Door de urgentie wordt je gepusht om stappen te zetten.

Toch is er in het begin vaak geen motivatie. Door successen of resultaat te zien, ontwikkelt motivatie. Je motivatie om bijvoorbeeld te sporten, stoppen met je verslaving of minder te stressen. Je krijgt andere ervaringen en die kan je verstevigen door meerdere successen.

Dus als we weten dat motivatie niet komt aanwaaien, maar zich ontwikkelt, is er geen reden meer om eerst te wachten totdat je gemotiveerd bent. Je hoeft ook niet te wachten op je passie of urgentie, want er is ook een gulden middenweg. In de 7 stappen hieronder leer je hoe je je motivatie ontwikkelt.

Stap 1:
Maak een beslissing met je hart: wat wil jij echt?
Besef zelf of je stappen zet vanuit urgentie of vanuit passie. Wanneer je een keuze maakt vanuit je hoofd, zonder hier iets bij te voelen, wordt de motivatie moeilijker.

Stap 2
Zorg dat de stappen die je zet jou inspireren en maak het leuk. Zorg dat het niet standaard is maar inspirerend. Maak dan een plan: wanneer, hoe vaak, hoe ga je iets doen?

Stap 3
Zorg dat je het plan niet te groot maakt. Wanneer je motivatie uit je tenen komt, maak dan een plan voor één dag en beslis dan de volgende dag weer om een plan te maken. Of bekijk het per week.

Stap 4
Blijf je zelf inspireren en motiveren door (andere) stappen te ondernemen.

Stap 5
Hou je acties/stappen klein en haalbaar, zo blijf je gemotiveerd.
Niemand rent direct een marathon, of speelt de sterren uit de hemel op zijn gitaar. Geen bedrijf heeft direct grote omzetten.

Stap 6
Wat heb je ervaren en wat weerhoudt je? Pas je plan aan, hoe zorg je ervoor dat je het absoluut gaat doen? Hoe blijft het inspirerend voor je?

Stap 7
Doe het! Neem al je negatieve gedachten en gevoelens onder je arm, die had en heb je toch. Iedereen heeft ze.  Geloof me: ze worden minder en minder door het gewoon te doen.

Motivatie is niets anders dan een werkwoord… blijf in ontwikkeling om het te ontwikkelen 😉