10 krachtige vragen voor een gedragsverandering

Heb jij last van situaties uit het verleden? Heb je verschillende malen gesproken met therapeuten, psychologen of met vrienden? Het heeft wellicht opgelucht, maar heeft het ook geholpen? De herhaling van pijnlijke oude verhalen wordt nooit mooier. Het heeft je nooit energie gegeven en het zal je ook nooit energie geven. Wat je doet met deze herhaling, is jezelf continu triggeren in pijn.

Verhalen zijn een zienswijze. Jouw verhaal aan iemand vertellen om hem/haar jou te laten begrijpen, is onmogelijk. Stel, je komt uit een gezin met meerdere broers en zussen, dan alsnog zal iedereen een ander verhaal over de opvoeding hebben. Waarom? Omdat ieder persoon zijn/haar eigen kijk, gedachten en gevoelens ervaart. Bij dezelfde situatie heeft iedereen een andere ervaring en van hieruit een zienswijze.

Door de zienswijze van je eigen verhaal te veranderen, zal je de eerste stap zetten tot verandering. Je geeft jezelf andere impulsen met minder pijnlijke triggers.

Als je jaren later eens terugkijkt, zal je ‘feitelijke’ verhaal niet anders zijn. Je ervaring vanuit het verhaal dat je vertelt wel. Als je de verhalen uit je verleden als een zienswijze gaat zien, is het dan helpend om meerdere maken je pijnlijke emoties en gevoelens te analyseren?

Blijf je jezelf de waarom-vraag stellen? Deze vraag heeft je nooit verder geholpen en zorgt ervoor dat je blijft speculeren over hoe het had kunnen zijn, hoe het leven had kunnen lopen. Daarmee voed je enkel je pijn. Volgens mij gaat het om de erkenning van pijn en kijken waar de ‘last’ in het NU zit. Deze last kun je veranderen om het anders te doen.  In mijn coaching hoor ik vaak: ‘jeetje, dit had ik niet verwacht. Na 6 gesprekken voel ik al dat ik daadwerkelijk veranderd ben’.

10 krachtige vragen voor verandering:

 • Wat wil je precies veranderen?
 • Ben je bereid te stoppen met je oude verhalen?
 • Wanneer ga je stoppen met je oude verhalen?
 • Hoe ga je dit voor jezelf doen?
 • Wat ga je nu werkelijk anders doen?
 • Hoe ga je dit voor jezelf scherp houden per dag, per week?
 • Wanneer kijk je op je eigen proces terug?
 • Welke stap op je nieuwe weg maak je nu?
 • * Zorg dat je bewust antwoord geeft, kijk jezelf in de spiegel of pak een schrift erbij.

  ** Als je antwoordt op deze vragen met ‘Ja maar…’ zal je nog vasthouden aan oude verhalen en zal de verandering moeizamer zijn. Je kan een afspraak met me maken voor een gratis kennismaking om te kijken wat ik voor je kan beteken op gedragsverandering. Mail: info@loketcoach.nl

  *** Verandering kan pas bij het maken van een bewuste keuze en het scherp houden van deze keuze! De herhalende kracht van je bewuste keuze is het doorleven wat ervaring geeft. Nieuwe ervaringen doorbreken een oud patroon, geven de kans voor een nieuw patroon.

  1. Maak een duidelijke keuze voor jezelf: wil jij verandering?
  2. Ja? Waarom geef je een duidelijke JA?